CURS DE MINDFULNESS I MEDITACIÓ

inici: 20 de setembre

CURS DE MINDFULNESS I MEDITACIÓ


Aquest és un curs completament pràctic i experiencial que inclou el desenvolupament i el compromís d’una pràctica diària (la qual és potser el component més important) en el qual aprendrem a observar la ment com si fos el nostre propi laboratori, aplicarem les tècniques de la meditació (del camí del ioga) i del Mindfulness (el camí de budisme), les quals ens permetran comprendre i reeducar la nostra ment. Portant-nos a espais on podrem observar-la i entendre-la. Reconeixent que així com experimentem l’estrès i l’ansietat de la mateixa manera podrem experimentar estats més lluminosos que ens omplen de molta pau. Durant la meditació, la ment està calmada i frme. A través de la ment calmada podem gaudir de l’harmonia i el benestar, la felicitat sense disturbis i la pau.

“Quan la meditació és profunda, experimentem el coneixement perfecte amb consciència i reconeixem el silenci interior de l’ànima – Satyananda Saraswati.”
Meditar és iniciar un camí cap a l’auto-coneixement i la connexió amb la nostra part més natural i sàvia.”

Meditar ens ajuda a prendre perspectiva de les emocions i situacions, en revela nous aspectes de nosaltres mateixos, ens ajuda a conèixer-nos i a confiar més en nosaltres mateixos.

 

DADES BÀSIQUES SOBRE EL CURS


 • Cada dijous durant 10 setmanes (10 sessions). del 20 de setembre al 22 de novembre
 • 10:30-11:30
 • INGRAVITT
 • 90€ Curs complert de 10 setmanes
 • matriculats al centre: entra dins la quota de classes regulars (contavilitza com a classe)
 • Natàlia Botero

“El Mindfulness forma part de la vida. Quan una persona està atenta està completament viva, completament present, és llavors quan es pot connectar amb les meravelles de la vida, es pot nodrir i curar, i és també més fort per gestionar el sofriment propi i aliè” - Thich Nhat Hanh.

Aquest és un curs completament pràctic i experiencial que inclou el desenvolupament i el compromís d’una pràctica diària (la qual és potser el component més important) en el qual aprendrem a observar la ment com si fos el nostre propi laboratori, aplicarem les tècniques de la meditació (del camí del ioga) i del Mindfulness (el camí de budisme), les quals ens permetran comprendre i reeducar la nostra ment. Portant-nos a espais on podrem observar-la i entendre-la. Reconeixent que així com experimentem l’estrès i l’ansietat de la mateixa manera podrem experimentar estats més lluminosos que ens omplen de molta pau. Durant la meditació, la ment està calmada i frme. A través de la ment calmada podem gaudir de l’harmonia i el benestar, la felicitat sense disturbis i la pau.

És difícil seure a observar imparcialment els nostres pensaments, pors, vergonyes, culpes i altres continguts interns. El Mindfulness ens obre a un espai en el qual podem fer un pas enrere per poder contemplar senzillament el desplegament de ferides, rebutjos i fantasies mentals que acaben desapareixent. A través d’un sistema pràctic i pausat, podem donar una nova orientació als nostres sentiments. La meditació permet a l’aspirant accedir als terrenys d’una pau permanent.

La meditació i l’atenció plena (mindfulness) ens ajuden a recuperar el nostre equilibri intern, atenent de forma integral als aspectes de la persona; cos, ment i esperit. Practicant l’atenció plena desenvolupem una major capacitat de discerniment i de compassió. La pràctica d’aquesta atenció obre les portes cap a noves possibilitats, ens porta a l’aquí i l’ara, ens convida a viure una vida de manera plena i en el present.

 

 • Observar pensaments i sensacions desagradables tal qual són
 • Consciència d’allò que s’està evitant
 • Connexió amb un mateix, amb els altres i amb el món que ens envolta
 • Major consciència dels judicis.
 • Augment de la consciència de si mateix
 • Menor reacció davant experiències desagradables Menor Identifcació amb els pensaments (no sóc el que penso)
 • Reconeixement del canvi constant (pensaments, emocions i sensacions que vénen i van)
 • Major equilibri, menor reactivitat emocional
 • Major calma i pau
 •  Major acceptació i compassió de si mateix
1. Alleuga l'ansietat.

El superar la tensió és un dels principals beneficis de la pràctica regular de meditació – ja que la tensió és l’arrel de gairebé tots els altres mals i disfuncions de la ment i el cos.

Les investigacions realitzades amb estudiants i pacients de trastorn d’estrès posttraumàtic confirmen més enllà de tot dubte que la Meditació proporciona relaxació i descans profunds a la ment i el cos.

Els seus efectes principals, quant al alleujament de l’estrès, són:

equilibra l’activació del sistema nerviós
equilibra els nivells hormonals
augmenta la coherència cerebral
Pel que el nostre cos i ment no tornaran a reaccionar inadequadament en situacions d’estrès.

2. Major eficiència laboral

La investigació es va dur a terme en empreses grans i petites. Les mitjanes regulars van millorar notablement en totes les àrees (després de 3 mesos de pràctica), com per exemple:

eficiència de l’empleat
capacitat de lideratge
satisfacció amb la feina
relacions professionals i personals
estabilitat fisiològica i de rendiment en tasques mentals (mesurat per activitat electrodèrmica)
estat de la salut en general

3. Millor rendiment escolar

Diversos estudis amb estudiants de tots els nivells de la seva carrera escolar (primària, secundària, universitat, etc.) demostren que la pràctica de Meditació:

augmenta la coherència del cervell coordinadament amb una funció cognitiva millorada
redueix l’estrès, l’ansietat i la depressió
redueix la somnolència
va resultar en menys absentisme, infraccions, suspensions

4. Pressió arterial saludable

Nombrosos estudis confirmen que la Meditació baixa la pressió arterial. Assaigs controlats mostren que ella ajuda a baixar la pressió arterial d’aquests grups:

persones hipertenses
persones amb cardiopatia
joves i vells
persones sota pressió i relaxades

Després d’una revisió exhaustiva de les investigacions de 2001-2006, una declaració científica de l’Associació Americana del Cor recomana que la Meditació sigui usada en la pràctica clínica de prevenció i tractament de la hipertensió.

5. Menor risc de malalties cardiovasculars

Ja que la disminució de la pressió arterial és un dels principals objectius de la prevenció / tractament de malalties del cor, la pràctica de meditació és aquí una gran ajuda.

La investigació científica ha demostrat que la meditació ajuda a gent amb diverses afeccions cardiovasculars, com

l’aterosclerosi
síndrome metabòlica
insuficiència cardíaca congestiva
isquèmia miocàrdica
massa ventricular esquerra.
Un recent estudi longitudinal de 5 anys (publicat el 2013) per l’Associació Americana del Cor va demostrar que els pacients que practicaven Meditació regularment tenien una probabilitat 48% menor de patir un atac cardíac, insults o mort, que persones en estat físic similar.

6. Deixar de fumar

La meditació no requereix ni aconsella deixar de fumar, no obstant això, diversos estudis científics demostren que el deixar de fumar és una conseqüència natural d’aquesta pràctica.

El seu efecte en els fumadors sembla ser acumulatiu – mentre més gran és la reducció de l’estrès aconseguida per mitjà de la meditació, menor serà la dependència de la nicotina.

Segons un estudi, el 50% dels que havien practicat la tècnica de la Meditació diàriament per 2 anys va deixar de fumar.

Considerant tot això, el porter anàlisi d’estudis de diferents programes indica que l’efecte de la Meditació per deixar de fumar és 2-5 vegades més gran que el de programes dissenyats específicament per abandonar el tabac.

7. Tractament d'alcoholisme

La Meditació ajuda a combatre l’addicció a l’alcohol.

Un anàlisi d’estudis científics de diferents tractaments va demostrar que l’efecte de la meditació en la reducció de consum d’alcohol és d’1,5 a 8 vegades més gran que el d’altres programes (incloent programes de relaxació, programes per resistir la pressió dels companys , intervencions contra el conduir sota alguna influència, i altres programes de prevenció combinats).

Les taxes d’abstinència de practicants de Meditació poden arribar al 70% (als 18 mesos de meditar).

La investigació va demostrar que, a més d’abandonar la beguda, la meditació també dóna suport al benestar emocional dels alcohòlics en recuperació. També els estudis d’alcohòlics crònics amb poc suport social o financer donen resultats positius.

8. Tractament de la hiperactivitat (TDAH)

Als 3 mesos de practicar Meditació es va veure millora en 5 símptomes de TDAH:

millora dels índexs de la funció cerebral associats amb els símptomes de la hiperactivitat
millora de cinc dels símptomes de TDAH (avaluats pels pares):
capacitat de concentració en tasques escolars
capacitat organitzativa
capacitat de treball independentment
felicitat
qualitat del son

9.Relacions bones

La correlació entre la pràctica regular de meditació i relacions harmonioses i saludables ha estat observada tant a casa com en entorns laborals.

Per exemple, un estudi va usar el test d’Ajust Matrimonial de Locke per comparar dones practicants de Meditació amb controls aparellats de la mesura de satisfacció marital.

Els membres del grup de Meditació van reportar una satisfacció marital molt més profunda que els del grup de control.

10. Augment de la intel·ligència

S’ha vist que la pràctica de Meditació Transcendental ha millorat els resultats de proves en les següents àrees: …

habilitat de raonar bé en situacions noves
velocitat de processament d’informació
capacitat d’aconseguir i mantenir benestar emocional i físic, èxit en el treball, amor i relacions socials
diverses característiques de la funció cognitiva, personalitat i comportament social
ús equilibrat dels dominis cognitius, afectius i volitius (característiques com comprensió, anàlisi, curiositat, inconvencionalidad, síntesi i atzar, evitació de riscos).

PROPERS WORKSHOPSEls comentaris estan tancats

WhatsApp chat