Ayurveda i Ioga

main

Sovint em pregunten sobre la relació entre l’Ayurveda i el Ioga, com es complementen i s’interelacionen. El Ioga és una de les moltes filosofies de l’Hinduisme, un camí cap a l’alliberament del Ser, mitjançant el control mental i concretament eliminant les fluctuacions de la ment. El seu text principal i més conegut arreu són els Iogasutres de Patanjali, un recull ordenat d’aquesta filosofia dispersa en diferents textos més antics. Patanjali va posar ordre i va facilitar la posada en pràctica de la saviesa de les ensenyances sobre el Ioga.  

L’Ayurveda complementa aquesta filosofia, conté el coneixement de la vida, igual que el Ioga ens parla de les gunes, els atributs mentals, les energies mentals que fluctuen a la nostra ment. I ens ensenya que cada persona té una fisiologia única amb tendències que la porten a desequilibris. Ambdues filosofies ens ajuden a equilibrar el nostre cos i ment, amb l’estil de vida adequat. Si una persona es troba fora del desequilibri, l’ayurveda amb la dieta, les herbes, els massatges i les rutines l’ajudarà a tornar a l’estabilitat; mentre que el Ioga utilitzarà pranayames, asanes i tècniques de meditació.

Així mitjançant una pràctica de Ioga individualitzada s’enforteix el procés de curació. Una persona amb naturalesa Vata tendeix al moviment excessiu de la ment i el cos, que pot conduir a nerviosisme, tremolors, ritme cardíac irregular juntament amb d’altres desequilibris. Per restablir la fisiologia i ajudar al procés de curació el Ioga ha de ser lent i suau. Les persones amb naturalesa Pita tendeixen a manifestar problemes de pell, inflamacions i ser crítics, la practica del Ioga ha de refredar l’organisme mitjançant pranayames i asanes. Per últim les persones amb naturalesa Kapha tendeixen a tenir mocs, quists i sobrepes, per tant la pràctica per ells ha de ser dinàmica i lleugera.

Així la teràpia Ayurveda combinada amb el Ioga per sanar és molt potent i abasta tant el cos, la psicologia i la ment de l’individu. Tant les asanes com els diferents pranayames afecten l’organisme i la ment d’una forma o d’una altra. Algunes donen calor i d’altres refreden, algunes relaxen i d’altres activen. Així cadascuna afecta a un, dos o els tres doshes (constitucions), i per tant pot ajudar-nos a equilibrar-nos o no. També s’ha de considerar l’edat i l’estació de l’any, ja que no seria bo practicar asanes i pranayames que escalfen l’organisme durant l’estiu,  l’indicat seria practicar aquelles tècniques que ens ajuden a refredar-nos durant aquesta estació tant calorosa.

.

L’Ayurveda és el bastó que ens ajuda a mantenir la salut, per poder caminar el sender del Ioga en perfecte harmonia.

.


PRÒXIMS CAPS DE SETMANA:

.

Els comentaris estan tancats

WhatsApp chat