Constitucions (Doshas)

Molta gent em pregunta “quina és la meva constitució?” d’altres em parlen de doshes. Ambdues preguntes exposen el mateix. Segons l’Ayurveda, la medicina tradicional de la Índia, la constitució d’una persona és l’equilibri inherent entre els tres doshes (energies que regeixen els processos biològics del cos) de l’individu. És a dir, cada persona té un equilibri concret d’aquests tres doshes (tant en l’aspecte físic, fisiològic, psicològic com emocional) des del naixement fins la mort, si aquest equilibri es destorba aquests doshes es desequilibren i poden crear patologies.

Depenent de la constitució de la persona un pot tenir més propensió a ser vegetarià o a consumir menjars picants, o per contra tenir acidesa al menjar-los. Aquesta també determina com ens relacionem amb el medi i amb els altres.

La persona que coneix com mantenir en equilibri els seus doshes tindrà salut i harmonia, i crearà els ambients adequats perquè aquests no es desequilibrin.

No nomes som el que mengem, sinó que som tot allò que ens entra pels sentits, i depèn de la nostra constitució ho interpretarem d’una manera o d’una altra. Per tant una bona teràpia d’Ayurveda no només es basarà en recomanacions sobre l’alimentació, sinó també en rutines i hàbits que són favorables per la teva constitució.

Hi ha tres doshes, però cada individu és una mescla única entre ells. Per cadascun d’ells es recomana unes rutines i dieta diferent, així com hàbits i teràpies adaptades a la constitució. Els tres tipus bàsics de constitució s’anomenen Vata, Pita i Kapha.

La gent amb molta naturalesa Vata té dominància de les qualitats fredes, lleugeres, seques i mòbils. Així que tenen fred amb facilitat, i sovint tenen poc pes corporal amb ossos grans i estrets. Poden ser molt alts o molt baixets. Sovint tenen la pell seca i tendència a l’estrenyiment amb gasos. El seu caràcter és mòbil i xerren molt! Poden tenir amb més facilitat canvis d’humor i pors, així com propensió a perdre els nervis, i tenen dificultats per concentrar-se.

La gent amb un Pita fort dins la constitució té propensió a tenir calor, així aquest calor intern pot acumular-se als intestins i tenir facilitat per tenir diarrees. Tenen una constitució física moderada, i un bon desenvolupament muscular. La seva pell és sensible i fina, i poden tenir tons groguencs del pell. La seva gana es forta i poden enfadar-se si no mengen quan toca! Tenen una bona concentració i les idees molt clares.

Les persones amb naturalesa Kapha tenen els atributs pesat, fred, lent i humit més manifestats. Així que tenen una musculatura molt desenvolupada, i un cos robust, podent tenir sobre-pes amb més facilitat. Són més lentes en el moviment, poc espontànies, dolces i tranquil·les.

Així doncs les persones ens relacionem de formes ben diferents segons les nostres constitucions, una persona Kapha s’atabalarà fàcilment quan una persona Vata arribi amb presses, per contra una persona Pita ràpidament buscarà com solucionar la situació. Tot i les diferències naturals entre tots, ja sigui a nivell personalitat com a nivell físic, tots estem en evolució constant per millorar i poder gaudir de salut i calma mental. Així que donada la nostra constitució de naixement o Prakruti, podem aprendre de les nostres tendències naturals més destructives i guiar-les al creixement i l’harmonia, tant amb els altres com amb el nostre entorn. Conèixer-nos és el camí cap a la llibertat, per alliberar-nos de l’ego.

Cada persona té els seus talents, els Vata tenen molt entusiasme i creativitat, els Pita tenen més facilitat per controlar la ment, i poden ser gran líders; mentre que els Kapha són tot amor i bondat. Tots som únics i tenim una combinació única dels tres doshes. Mitjançant la comprensió de la nostra constitució podrem triar millor els aliments que ens són adients, els colors, aromes i sons que ens equilibren.

La salut és el nostre estat natural, i la malaltia ens indica que estem desequilibrats. L’Ayurveda és el camí perque es restableixi l’harmonia.


PRÒXIMS CAPS DE SETMANA:

.

Els comentaris estan tancats

WhatsApp chat